• BIST 100

    9123,71%-4,17
  • DOLAR

    39,42% 0,21
  • EURO

    45,47% -0,53
  • GRAM ALTIN

    4337,28% 1,25
  • Ç. ALTIN

    6948,48% 1,11

İlerlemeye rağmen hala 138 milyon çocuk işçi var!

Yeni rapor, yüzyılın başından bu yana çocuk işçiliğinde neredeyse %50’lik bir azalma olduğunu ortaya koyuyor; ancak çocuk işçiliğini tamamen ortadan kaldırma hedeflerine hala ulaşılamadı.

Genel 12.06.2025 08:00:58 0
İlerlemeye rağmen hala 138 milyon çocuk işçi var!

CENEVRE/NEW YORK (ILO Haberleri) – ILO ve UNICEF tarafından bugün yayımlanan yeni tahminlere göre, 2024 yılında yaklaşık 138 milyon çocuk işçi bulunuyor. Bunların yaklaşık 54 milyonu, sağlıklarını, güvenliklerini veya gelişimlerini tehlikeye atabilecek tehlikeli işlerde çalışıyor.

En son veriler, 2020’den bu yana 22 milyondan fazla çocuğun çocuk işçiliğinden el çektirildiğini gösteriyor; bu da 2016-2020 arasında yaşanan endişe verici artışın tersine döndüğünü ortaya koyuyor. Ancak olumlu eğilime rağmen, dünya 2025 yılına kadar çocuk işçiliğini ortadan kaldırma hedefine ulaşamadı.

“Çocuk İşçiliği: 2024 Küresel Tahminler, Eğilimler ve İlerleme Yolu” başlıklı rapor, Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü'nden bir gün önce ve aynı zamanda Uluslararası Oyun Günü’nde yayımlandı. Rapor, elde edilen kazanımlara rağmen milyonlarca çocuğun hala öğrenme, oyun oynama ve çocuk olma hakkından mahrum bırakıldığını ortaya koyuyor.

ILO Genel Direktörü Gilbert F. Houngbo, “Raporumuzun bulguları umut verici ve ilerlemenin mümkün olduğunu gösteriyor. Çocuklar okulda olmalı, çalışmamalı. Ebeveynlerin de kendileri için insana yakışır işe erişimi olmalı ki çocuklarını sınıfta tutabilsinler, pazarda satış yapmaya ya da aile çiftliğinde çalışmaya göndermek zorunda kalmasınlar. Ama unutmamalıyız ki; çocuk işçiliğini tamamen ortadan kaldırmak için hala uzun bir yolumuz var,” dedi.

Verilere göre, tarım sektörü, çocuk işçiliğinde hâlâ en büyük paya sahip ve tüm çocuk işçiliğinin %61’ini oluşturuyor. Bunu, hizmet sektörü (%27), ev içi işler ve pazarda satış gibi, ve sanayi (%13), maden ve imalat dahil, takip ediyor.

Asya ve Pasifik, 2020’den bu yana çocuk işçiliği oranında en büyük düşüşü gerçekleştirdi: 49 milyondan 28 milyona yani %5,6’dan %3,1’e düştü. Latin Amerika ve Karayipler ise çocuk işçiliği oranında %8’lik bir göreli düşüş ve toplam sayılarda %11’lik bir azalma sağladı.

Sahra Altı Afrika, hala çocuk işçiliğinin en yoğun olduğu bölge. Bölgede yaklaşık 87 milyon çocuk, yani tüm çocuk işçiliği vakalarının üçte ikisine yakını bulunuyor. Oran %23,9’dan %21,5’e gerilese de, nüfus artışı nedeniyle toplam sayı sabit kaldı.

UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, “Dünya, çocukları zorla çalıştırmaktan kurtarma konusunda önemli ilerlemeler kaydetti. Ancak çok sayıda çocuk hala madenlerde, fabrikalarda ya da tarlalarda tehlikeli işlerde çalışıyor,” dedi. “Yasal koruma önlemleri, genişletilmiş sosyal güvenlik sistemleri, ücretsiz ve kaliteli eğitime yatırım ve yetişkinler için insana yakışır işe erişim ile ilerleme mümkün. Ancak küresel fon kesintileri, bu kazanımları geri alabilir. Çocukların sınıflarda ve oyun alanlarında olması için kararlılığımızı yeniden göstermeliyiz.”

Son yıllarda elde edilen kazanımların korunabilmesi için hem küresel hem de ulusal düzeyde sürdürülebilir ve artırılmış finansmana her zamankinden fazla ihtiyaç var. Eğitime, sosyal korumaya ve geçim kaynaklarına verilen desteğin azalması, kırılgan aileleri çocuklarını çalıştırmaya itebilir. Ayrıca, veri toplama yatırımlarının azalması, sorunu görmeyi ve müdahale etmeyi zorlaştıracaktır.

Çocuk işçiliği, çocukların eğitimini engelleyerek onların haklarını ve gelecek fırsatlarını sınırlandırır; fiziksel ve ruhsal zarar riskini artırır. Aynı zamanda, yoksulluğun ve kaliteli eğitime erişim eksikliğinin bir sonucudur ve aileleri çocuklarını çalıştırmaya iterek kuşaklar arası yoksulluk döngüsünü sürdüren bir faktördür.

Rapora göre, erkek çocuklar her yaşta kız çocuklara kıyasla çocuk işçiliğinde daha fazla yer alıyor; ancak haftada 21 saatten fazla ücretsiz ev işi de hesaba katıldığında, toplumsal cinsiyet farkı tersine dönüyor.

2000 yılından bu yana, çocuk işçiliği neredeyse yarı yarıya azalarak 246 milyondan 138 milyona düştü. Ancak mevcut ilerleme hızı çok yavaş ve 2025’te küresel olarak çocuk işçiliğini ortadan kaldırma hedefinin gerisinde. Bu hedefe önümüzdeki beş yıl içinde ulaşmak için ilerleme hızının 11 kat artması gerekiyor.

ILO ve UNICEF, ilerlemeyi hızlandırmak için hükümetlere şu çağrılarda bulunuyor:

•    Kırılgan haneler için sosyal korumaya yatırım yapın; evrensel çocuk yardımları gibi sosyal güvenlik ağları sağlayarak ailelerin çocuklarını çalıştırmaya yönelmemesini sağlayın.

•    Çocuk koruma sistemlerini güçlendirin; özellikle en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğine maruz kalan çocukları belirleyip korumak için sistemleri geliştirin.

•    Kırsal ve krizlerden etkilenen bölgeler başta olmak üzere tüm çocuklar için kaliteli eğitime evrensel erişimi sağlayın.

•    Yetişkinler ve gençler için insana yakışır işleri garanti altına alın; sendikal hakları ve çıkarlarını savunma haklarını koruyun.

•    Sömürüyü sona erdirmek ve tedarik zincirlerinde çocukları korumak için yasaları uygulayın ve şirketleri sorumlu tutun.

Sancaktepe'de Öğretmenlerden Halk Oyunları Gösterisi

Klima almadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Prof. Dr. Sevil Atasoy BM'de 2024 raporlarını sundu!

Türkiye, Estetik Turizminde Yeni Bir Sayfa Açıyor

Uzmanı uyardı: Sınav öncesi bunu yapmayın!

Türkiye'de İkinci El Kullanımı 2024'te 11,6 Milyon Ton Karbon Salımını Engelledi!

TİDER’in Destek Market’i, Dünyaya Örnek Gösterilen 4 Projeden Biri Oldu

Evinizi Daha Akıllı, Konforlu ve Güvenli Hale Getirmenin 5 Yolu

GÜRİŞ, GENÇLERİ HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEYE DAVET EDİYOR!

Cilt Kanserine Karşı Koruma Rehberi

MAKARNA TUTKUNLARI NİŞANTAŞI'NA DAVETLİ

Oyunu değiştiren detoks destekleri

Meme kanserinde bilinmesi gerekenler

İlerlemeye rağmen hala 138 milyon çocuk işçi var!

Yapay zeka ve teknoloji dünyasını bir araya getiren New Generation Summit başlıyor

ŞİŞECAM 90. YILINDA CAMIN TARİHİNE IŞIK TUTUYOR

Avrupa Bilek Güreşi Şampiyonası’nda 14 Madalya!

Türkiye’de İlk 20, Antalya’da Zirve

MÜHÜR: GECE EŞİĞİ" SETE ÇIKIYOR!

Alparas Tunç: DMD İle Mücadele Eden Bir Çocuk..

“Siyah Bere” Yayında

Efsane Şarkıları Seslendirdiler

MS hastaları için güneş ışığı çok önemli

Oğuz Çepni Boyu Dernekleri Federasyonu Genel Kurulunu Sancaktepe'de gerçekleştirdi

AKOM’DAN SAĞANAK YAĞIŞ UYARISI

YGD'NİN GAZETECİLERE 12 DALDA VERECEĞİ ÖDÜLLER AÇIKLANDI

Kaymakam Naif Yavuz, Ali Asaf ve ailesini ağırladı

Sancaktepe Kaymakamı Naif Yavuz'un 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı

Sadık Aslan'ın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı

Sadık Aslan'ın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı

Yükleniyor

Türkiye’de İlk 20, Antalya’da Zirve

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2